BIZTATÓ

„Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,10)

HÍRNÖK

 

Január 20-án vette át Pezenhófer György Vas megyei újságíró a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kitüntetését, a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. Az eseményről akkoriban beszámolt a Magyar Kurír, az MKPK Sajtószolgálata, az MTI, a Magyar Nemzet, a Hetedhéthatár magazin, a Vas Népe, a frisss.hu és hírt adott róla több más médium is. Nem maradhatunk ki a sorból mi sem, hiszen Gyurinak fontos szerepe volt a SZEIF életében, sok minden nem valósulhatott volna meg nélküle. Következzék hát egy személyes portré a kitüntettről.

2000-ben megalakuló egyesületünk első tevékenységeinek egyike volt egy ifjúsági folyóirat létrehozása, amely az Élő Kövek címet kapta. Indulás után hamarosan két ifjú kommunikáció szakos főiskolással is erősödött a szerkesztőség, velük értük el azt a színvonalat, amely miatt sokan megkedvelték az újságot. Később mindketten a SZEIF meghatározó egyéniségeivé váltak: 2002-ben egyszerre lettek elnökségi tagok, majd az évek során mindkettőjüket elnökké is választottuk, munkájukért egyaránt részesültek rangos kitüntetésben (Kerkai-díj, illetve a mostani sajtóösztöndíj).

Gyuri 2003 márciusában vette át a SZEIF vezetését, már nemcsak az egyházmegyei ifjúsági lapot irányította, hanem az egyesület egész működését: nemzetközi, országos, kistérségi ifjúsági találkozókat, nyári táborokat, kulturális és sportrendezvényeket szervezett. Emellett az élet más területein is „sürgött-forgott”: megyei bajnok focista, sportriporter, erőnléti edző, általános iskolai, majd gimnáziumi tesitanár, rádiós műsorvezető, egyházi televíziós műsorok készítője és még ki tudja mi minden volt egyszerre. A sikerélmények mellett a kudarcok sem kerülték el: voltak akkor meg nem értett, de azóta sikeresen működő ötletei. De a hite akkor is vitte, ma is viszi előre (legfeljebb már nem motoron, hanem autóban ülve - komoly családapához ez jobban is illik). Abban biztosak lehetünk, hogy nem most hallottunk róla utoljára...

Az eddigi Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjasok:

Év
Kitüntetett
2012
Pezenhófer György (Frisss FM)
Vojtkó Ferenc (Debrecen Televízió)
Iványi Balázs (Heti Válasz)
Diós Judit (Magyar Rádió)
Kacsoh Dániel (Magyar Hírlap)
Gál Ildikó (InfoRádió)
Horváth A. Attila (Zalai Hírlap)
Toldi Éva (Napló)
Szőnyi Szilárd (Heti Válasz)
Vízy Dorottya (Magyar Rádió)
Joó István (Magyar Nemzet)
Madocsai Bea (Magyar Rádió, Magyar Katolikus Rádió)
Hardi Péter (Szabad Föld)
dr. Harsányi Ildikó (Magyar Rádió)
Farkas P. József (Kecskeméti Lapok, Alföldi Lapok)
Dergezné Fazekas Orsolya (Remény Rádió, Pécs)
Bodnár Dániel (Magyar Kurír)
Rózsa Györgyi (Magyar Rádió)
Nánási Tamás (Szabad Föld)


Tavaly Becsehelyen úgy váltunk el, hogy az egyházmegye ifjúsága jövőre újra találkozik majd Körmenden, virágvasárnap előtt. Mára véglegessé váltak a találkozó részletei és fontosak a változások: Szentgotthárdon, 2012. árprilis 14-én gyűlünk össze. Két jubileum tette szükségessé a módosításokat: Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának közelgő 10. és Mindszenty József születésének 120. évfordulója. (Előbbi megünneplésére jövőre Körmend a legalkalmasabb helyszín, utóbbi pedig pont virágvasárnap hetére esik. Az ehhez kapcsolódó ünnepség terveiről beszámolunk következő számunkban.)

Persze elsőként felvetődhet a gondolat, hogy így sérül a hagyományteremtő szándék: csatlakozni a virágvasárnapi Ifjúsági Világnapnak földrészeken átívelő együttes megéléséhez. De alaposabban mérlegelve: ki más lehetne rugalmasabb, ha nem a fiatalság; a közel 40 éve létező nagymarosi találkozó is „elviselte”, amikor nem a megszokott májusi vagy októberi szombaton jöttek össze a fiatalok.

Az idei egyházmegyei ifjúsági találkozó részletei:

Mottó: KERESZT-KÉRDÉS - „Hogyan menjek?”

Időpont: 2012. április 14., 9:30 - 16:00

Helyszín: Szentgotth​árd, Színház (Széll Kálmán tér)
 

09.30 Fiatalok köszöntése, lelki ráhangolódás
10.00 Előadás – Szűcs Imre újudvari plébános
11.00 Csoportbeszélgetések
12.00 Koncelebrációs püspöki szentmise
13.30 Ebéd
15.00 Fakultációk
16.00 Program zárása, úti áldás


IDŐSZERŰ

 

Hamarosan itt az idei nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlat, március 9-11. között találkozunk a Martineumban (Szombathely, Karmelita utca 1.). Elias Ohoiledwarin verbita szerzetes, Indonéziából származó missziós atya vezeti a lelkigyakorlatot, amely elmélkedéseket, rendhagyó keresztutat, filmvetítést, szentségimádást tartogat Számodra. A Fokoláre Mozgalom képviselői bemutatják az idei Genfest-et is. A program költségeihez 3.000,- Ft hozzájárulást kérünk minden résztvevőtől.

Friss és érdekes hírek a Nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatok... Facebook-oldalán!


A végső dolgokról keresztény módon címmel nyilvános előadás-sorozat indult február 27-én a NyME Savaria Egyetemi Központ könyvtárában (Szombathely, Károlyi G. tér 4.). Szeretettel vár mindenkit a teremtés jövőjéről szóló előadásokra dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár.

A következő alkalom 2012. március 12-én (hétfőn) 18.00-kor lesz, téma: Halál és örök élet keresztény szemmel (Joseph Ratzinger legsikeresebb teológiai kutatása II.).


© SZEIF Hírlevél Társulat

A bejegyzés trackback címe:

https://szeif.blog.hu/api/trackback/id/tr353690657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása