BIZTATÓ

Sápadt arcodon a láz dereng
Koldus lelkeden átfúj a szél
Az ágyad és a szíved meghasadva reng
Köd mögött a hold, mint aki fél
Az álom partján aztán hozzád lép egy árny
Díszruháját karddal vágja szét
Úgy borul föléd, mint angyal hordta szárny
Szent Márton rád teríti fényes köpenyét

(Ákos: Ébredj)


IDŐSZERŰ

 

Szombathelyi programajánlataink Szent Márton ünnepére:
 
A Magyar Posta alkalmi bélyeg forgalomba bocsátásával tiszteleg a szombathelyi születésű Szent Márton előtt. A bélyeg bemutatására és ünnepélyes forgalomba bocsátására 2011. november 11-én (pénteken) 11 órakor kerül sor a Szent Márton Látogatóközpontban (Szombathely, Szent Márton u. 40.).
Szent Márton-vesperás kezdődik ugyancsak november 11-én, 17 órakor a Székesegyházban, majd ezt követi a fiatalok és iskolások lampionos felvonulása a Szent Márton Emlékparkhoz (itt koszorúzás és rövid ünnepi megemlékezés lesz).
Másnap, november 12-én 10 órakor a szombathelyi Székesegyházban Balás Béla kaposvári püspök főcelebrálásával mutatnak be Szent Márton-napi ünnepi szentmisét.
 

Az idei adventi ifjúsági lelkigyakorlat december 2-4. között lesz a Martineumban (Szombathely, Karmelita utca 1.). Horváth Gábor becsehelyi plébános, az egyházmegye ifjúsági bizottságának tagja vezeti a lelkigyakorlatot.
Jelentkezni Pados Katalinnál lehet az ifjúsági irodában: a 94/514-355 telefonszámon vagy a pados@martineum.hu e-mail címen.
Keressétek a híreket az Adventi ifjúsági lelkigyakorlatok... Facebook-oldalán is!

 


 

HÍRNÖK

 

Aki figyelmesen járt mostanában Szombathely utcáin, számos jelét tapasztalhatta már, hogy közeledik Szent Márton ünnepe. Megvalósul egy korábban kigondolt terv: kiépült a Martineumtól a Szent Márton-templomig vezető útvonal (via Sancti Martini). A Kálvária és Óperint utcákon, a Székesegyház előtti és a Fő téren keresztül járhatjuk végig a Szent Mártonhoz kötődő szombathelyi emlékeket.

Utunkat végig kőlapok irányítják, az emlékhelyekre új műalkotások hívják fel a figyelmet: iránymutató a Székesegyház előtt (itt még letakarva), másik ókori szentünk, Qurinius püspök vértanúságának emléke a Perint-hídon, vagy a még eltakart mozaik, amely a régi szombathelyi várostoronynak állít emléket.

Kövessétek ezt az utat akár holnap, a lampionos felvonuláson is!


A „72 óra kompromisszum nélkül” egyik szokatlan projektje kezdődött el 2011. október 15-én délelőtt a szombathelyi Hősi temetőben. A helyi Herman Ottó Szakképző Iskola négy diákja és segítő tanáruk, valamint egyénileg érkező önkéntesek hadisírokat térképeztek fel, adatokat egyeztettek, számos elírást tisztáztak (például őrmester helyett őrvezető, csendőr helyett honvéd-e az ott eltemetett katona). E munka folytatása lesz az adatok digitalizálása. Eközben az iskola és a temető vezetői kötetlen beszélgetés során tárgyaltak a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről. A projekt végrehajtásáról filmet készített a Magyar Televízió „Sírjaik hol domborulnak?” című műsorának forgatócsoportja. A felvételek az m2 november 11-én 15:15-kor kezdődő adásában láthatók.

Következő képeink a hadisír-adategyeztető projektől készültek a szombathelyi Hősi temetőben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© SZEIF Hírlevél Társulat

A bejegyzés trackback címe:

https://szeif.blog.hu/api/trackback/id/tr103360273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása